Vi använder cookies för mät- och analysändamål samt marknadsföring. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fem tips för user research på distans

Nu är det som bekant remote user research som gäller. Vad ska du tänka på när du gör kvalitativa intervjuer eller användningstester på distans? Här kommer fem tips.

  1. Var ödmjuk inför situationen

    Vi är mitt inne i en global pandemi och ekonomisk kris. Det påverkar såklart hur vi mår och dina deltagare kan vara oroliga, stressade eller på ett eller annat sätt påverkade av situationen. Många är också pressade nu och har svårt att hitta tid för ställa upp på intervjuer eller tvingas hoppa av med kort varsel. Var ödmjuk och förstående inför det. Se gärna över en extra gång hur du formulerat inbjudan och hur du beskrivit syftet med det du gör så att det inte upplevs som okänsligt. Visa hur mycket du uppskattar att deltagarna ställer upp och var effektiv så att du inte tar upp mer av deras tid än vad du behöver.

  2. Ha luft i schemat

    Tekniken kan strula så se till att ha lite extra luft i schemat när du kör på distans. Jag rekommenderar att du bokar en timme och planerar för att research-delen tar 45 minuter. Det ger dig en kvart att fixa tekniska problem som kan dyka upp och lite extra tid till att få deltagaren att känna sig bekväm och trygg i situationen.

  3. Skicka ut information i förväg

    Skicka ut information om hur intervjun kommer att gå till och hur det fungerar praktiskt, till exempel om deltagarna behöver installera något på sin dator. Det gör både att det hela går smidigare och att deltagaren känner sig mer förberedd och bekväm.

  4. Prototypen behöver fungera även i Internet explorer

    Näe, så långt behöver du kanske inte ta det. Men när du gör användningstester remote så har du inte lyxen av att låta deltagaren testa på din dator eller telefon. Ta höjd för att prototypen fungerar i olika skärmupplösningar och på olika devices så slipper du onödiga överraskningar.

  5. Var närvarande

    Som alltid är det viktigt att vara närvarande när du håller i en intervju eller ett test. Fördelen med att köra digitalt är att det i de flesta verktyg är enkelt att spela in sessionen. Går inte det så se till att ta hjälp av en kollega som kan anteckna. Och stäng ner alla mailprogram, notiser och annat som kan störa under tiden (det låter självklart men det är lätt hänt att missa).

Läs mer om hur vi jobbar med user research. Vill du ha hjälp att komma igång? Hör av dig så bokar vi ett möte!

Vill du få våra tips och spaningar direkt i din mailbox? Då ska du signa upp på vårt nyhetsbrev som kommer ut ungefär en gång i månaden. Anmäl dig här.

Vill du veta mer?

Prata med Malin Edlund, CEO