Vi använder cookies för mät- och analysändamål samt marknadsföring. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så levererar du konkurrenskraftiga kundupplevelser i en lågkonjunktur

Hur väl känner du dina användare egentligen? Lever din produkt upp till deras förväntningar? Har du koll på hur deras behov, beteende och attityder förändras i en lågkonjunktur?

Mer konkurrens om användarna

Det är inget snack om saken, lågkonjunkturen är på väg och med den mindre köpkraft och användare som kommer ställa sig frågor som:

  • Behöver jag verkligen den här produkten?
  • Är det värt pengarna?
  • Får jag ut det jag behöver av produkten?

Vilket i sin tur kommer att leda till ökad konkurrens och göra det viktigare än tidigare att lägga pengarna på rätt saker.

Netflix vs HBO Max

Ett hyfsat färskt exempel på den ökade konkurrensen är förra höstens priskrig mellan Netflix och HBO Max. Två gigantiska företag som inte bara levererar en liknande produkt. De konkurrerar också om pris, innehåll och användarupplevelse.

Hur många streamingtjänster tål Sverige?

En reflektion som kan vara värd att göra är att fundera på hur många streamingtjänster ett normalt hushåll har råd med per månad? Vad är egentligen skillnaden på Apple Music och Spotify? Vilken tjänst skulle du välja om du bara fick ha en: Disney +, Amazon Prime, Netflix, HBO Max, Viaplay eller Apple +?

Tänk nu att det är just precis den situationen dina användare befinner sig i.

Koll på användarna = din bästa möjlighet i konkurrensen

För att just din tjänst ska stå sig i konkurrensen, när användares betalningsvilja stramas åt, behöver du leva upp till deras förväntningar för att säkerställa ditt ROI. Och för att göra detta behöver du lära känna dina användare och deras drivkrafter på djupet.

Egentligen så finns det bara två lägen: utveckla din produkt eller avveckla. Står du still så kommer konkurrenterna att dra förbi. Så låt oss titta lite närmare på vad du kan göra för att förstå dina användare bättre:

  • Användningstest
    Få full koll på hur produkten fungerar när faktiska människor får chansen att testa den. Ta reda på vilka som är dina användares underliggande drivkrafter och beteendemönster.
    Läs mer om Användningstest här

  • Användarresa
    Få samsyn och förståelse i organisationen för vad som faktiskt behöver göras för att bättre nå ut till användarna.
    Så kommer du igång med Användarresa

  • Användarintervjuer
    Förbättra din produkt med hjälp av kunskap om användarnas tankar, motivation och attityder. Utforska ett problemområde relaterat till hela eller bara delar av din produkt och få svar på vad du ska satsa på att vidareutveckla.
    Utforska på djupet med Användarintervjuer

Användarinsikter som ökar dina chanser

Vad dessa tester leder till beror självklart på hur din frågeställning är formulerad, men insikterna om användarna är din bästa chans för att leverera konkurrenskraftiga digitala upplevelser på en tuffare marknad.

Kopplat till konkreta verksamhetsmål minskar du risken att ni lägger tid och pengar på utveckling som inte lever upp till kundernas förväntningar och istället levererar riktig affärsnytta.

Om du vill komma igång snabbt

Det finns förstås en uppsjö av verktyg för användningstester där ute! Men för att få en snabbt uppfattning av hur just era användare beter sig kan ni börja med Hotjar.

Hotjar

Hotjar spelar in användares sessioner och ger er en snabb uppfattning av hur människor använder olika webbsidor. Ibland är problemet så uppenbart att allt som behövs är att se oregelbundna musrörelser och några frustrationsklick.

Chalkmark

När det gäller att testa digitala prototyper funkar Optimal Workshop’s first click testing tool Chalkmark utmärkt.

Några sista tips!

  • Minska riskerna att hamna fel genom att kontinuerligt lyssna, iterera och arbeta med era användare.

  • Mät användarupplevelsen med samma beslutsamhet som intäkter och kostnader.

  • Ha tydliga mål för användarupplevelsen.

  • Minska barriärerna internt för att kunna förbättra användarupplevelsen.

  • Gör det användardrivna till allas drivkraft – gå från process till kultur.

Vill du veta mer?

Prata med Malin Edlund, CEO