Vi använder cookies för mät- och analysändamål samt marknadsföring. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jobba smartare med ett designsystem

Designsystem för Tibber

Känner dina kunder igen sig, oavsett var de möter dig digitalt? För att skapa en konsekvent användarupplevelse är det en förutsättning att ha ett designsystem på plats. Dessutom förenklar det arbetet internt. Martin Lindström, Design principal på Osynlig, berättar mer.

Ett designsystem förenklar design- och utvecklingsarbetet avsevärt. Men vad är ett designsystem egentligen och hur fungerar det? Martin Lindström har tagit fram designsystem till flera av våra kunder. Han förklarar:

– Syftet med ett designsystem är att skapa tydliga riktlinjer för hur knappar, formulär och andra vanliga komponenter ska se ut och nyttjas i digitala miljöer. Utöver övergripande riktlinjer gällande färg och typografi kan ett designsystem även ge detaljerad information om hur layout, disposition och copy ska användas för att lösningen ska få rätt utseende. Idag är det inte helt ovanligt att designsystem även omfattar riktlinjer för hur ditt gränssnitt ska reagera med animation och rörlig feedback när användaren klickar, scrollar, eller navigerar mellan olika vyer. Med andra ord kan ett designsystem vara mer eller mindre omfattande, beroende på behov och hur stor organisationen är.

Stärker varumärket och ger en bättre upplevelse

Det finns många fördelar med att ha ett designsystem på plats. För en slutanvändare handlar det främst om uppleva en trygg och konsekvent upplevelse. Ett gränssnitt som helt plötsligt avviker visuellt kan lätt bli ett hinder och bidra till frustrerade användare. I värsta fall kan det påverka din konvertering. Med ett designsystem på plats får verksamheten en naturlig budbärare av varumärket genom alla digitala kanaler, vilket bidrar till en mer trygg och konsekvent upplevelse.

– Du vill ju att kunden ska känna igen att det är du som är avsändaren, oavsett vilket digitalt sammanhang kunden befinner sig i, säger Martin Lindström.

Effektivare arbete för både designers och utvecklare

En annan stor fördel med ett designsystem är att det effektiviserar arbetet internt, och att det gör det enklare att jobba för både designers och utvecklare.

– Det blir en form av gemensam kunskapsbank där team kan jobba både smartare och snabbare när något nytt behöver produceras. Har du dessutom tagit fram ett system som följer särskilda webbstandarder och krav på tillgänglighet får du med dig det in i nya projekt helt automatiskt, förklarar Martin.

– Jag har jobbat med kunder där designsystemet även omfattat färdigkodade komponenter som utvecklare sedan kan hämta nyttja i olika projekt. För en stor organisation blir då nyttan ännu större. Plötsligt har samtliga utvecklare tillgång till den senaste versionen av den där knappen som justerades förra veckan. Det gör också att saker som produceras inte fastnar hos ett team, utan kan föras vidare in i andra delar av organisationen och återanvändas. Oavsett storlek på organisation så gör ett designsystem det enklare att göra rätt, fortsätter Martin.

Grafisk profil och designsystem – vad är skillnaden?

Ofta har företag en grafisk profil som styr den visuella identiteten. Behöver man då ett designsystem?

– En grafisk profil och ett designsystem hänger ihop, men har olika användningsområden. En grafisk profil har en mer övergripande funktion, medan ett designsystem är mycket mer detaljerat och utformat specifikt för design och utveckling av digitala tjänster, säger Martin.

– Du måste inte ha en grafisk profil för att ta fram ett designsystem, men finns det en övergripande visuell identitet framtagen så utgår vi ofta från den. Annars kan ett designsystem så klart bli grunden till en grafisk profil.

Designsystem spar tid i slutänden

Saknar du ett designsystem och ska utveckla en ny digital produkt eller tjänst är det smart att satsa på att ta fram ett tidigt i processen. Det kommer att spara tid i slutänden.

– Jag brukar rekommendera våra kunder att vi tar fram ett designsystem när vi har validerat prototypen, alltså efter att vi skissat och testat lösningen, men innan vi levererar något skarpt. Då får du en bra grund att stå på redan från början, säger Martin.

När designsystemet väl finns på plats kan det vara en utmaning att hålla det relevant och uppdaterat. Därför är det viktigt att det finns ett tydligt ägarskap för det i organisationen.

– En annan utmaning är att man lätt blir för ambitiös. Gör det inte för detaljerat, då blir det bara svårjobbat, avslutar Martin.

Så, ett designsystem spar tid, gör att det går snabbare att komma ut med nya saker och stärker varumärket. Väl värt att satsa på, med andra ord.

Boka demo

Vill du få en kostnadsfri demo av hur ett designsystem fungerar? Eller höra mer om hur ni kommer igång?
Maila Martin för att boka

Läs mer

Kundcase: Vässad onboarding och designsystem för Tibber
Vägen till fantastisk design
Varför ska jag satsa på UX?

Vill du få våra tips och spaningar direkt i din mailbox? Då ska du signa upp på vårt nyhetsbrev som kommer ut ungefär en gång i månaden. Anmäl dig här.

Vill du veta mer?

Prata med Martin Lindström, Design principal